Skafferiets middagslåda
Mathantverk med smaker från fjäll, skog och sjö
Älgfärsbiffar med lingonsylt
4 port.
500g älgfärs
1 burk creme fraiche med fetaost & soltorkade tomater
2 tsk viltkrydda
2 tsk viltfond
Lingonsylt:
3 dl lingon
1 dl socker
Sky:
1 dl vatten
1 dl grädde
1 tsk kalv- eller viltfond
Tillbehör:
kokt potatis
rivna morötter
Lägg färsen i en bunke och låt den bli rumstempererad medan du gör lingonsylten.
Koka upp lingon och socker i en kastrull och småkoka i 5-10 minuter. Mosa ihop lite och ställ sedan åt sidan att svalna.
Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och låt smeten vila en stund. Stek sedan biffar i smör i omgångar i en stekpanna, klicka bara ut dem och släta till med en sked. Lägg över de färdiga biffarna till en kastrull/stekpanna/form med lock. Efter varje omgång så vispar du ur stekpannan med 0,5 dl vatten och häller över de färdiga biffarna. Efter sista omgången så vispar du ur stekpannan med 1 dl grädde istället och tillsätter 1 tsk kalv- eller viltfond. Häll det över alla biffar och låt stå under locket tills de ska serveras.
Servera älgfärsbiffarna med skysås, lingonsylt, rivna morötter och kokt potatis.